Rebussånger

Rebussånger, Fler Rebussånger, Ännu Fler Rebussånger och Rebussånger - Ringdanser är böcker i en serie där våra mest älskade barnvisor är finurligt illustrerade: ovanför varje viktigt ord finns en förklarande bild. Det gör att barn kan läsa och sjunga ur böckerna på egen hand långt innan de kan stava!

När tiden är mogen och intresset för bokstäver kommit kan läsaren övergå till att se hur ordet ser ut under bilden. Varje bok avslutas med en vaggvisa vilket gör att böckerna också passar att läsa och sjunga som godnattsaga på kvällen. När barnet sjunger och tittar på bilderna i Rebussånger tränar det många saker.


Läsriktning: vi läser från vänster till höger, något som inte är självklart för ett barn. De tydliga illustrationerna gör att barnet "läser bilderna" åt rätt håll.

Ordbild: barn kan känna igen ord som t ex sitt namn långt innan de kan läsa. I Rebussånger syns sångens ord under en förklarande bild. Barnet lär känna hela ordet - som en bild!

Memorering: Rebussånger använder det skrivna ordet, den färgglada bilden och sången som redskap i lästräningen. Kombinationen gör lärandet till en lustfylld process.


Varje bok avslutas med en vaggvisa och passar därför också bra som godnattsaga vid läggdags.


Maja Stenram är musik- och rytmiklärare.

Karin Nyberg är illustratör och formgivare.

" En dag efter en musiklektion glömde jag sudda bort vad jag ritat på tavlan i klassrummet. Vi hade tränat texten till en julsång, och jag hade ritat bilder till varje viktigt ord i visan och på så vis memorerat texten. Läraren som kom efter mig tittade på tavlan tillsammans med sina elever och de tyckte allihop att det var roligt att de förstod: alla barnen började spontant sjunga sången med stöd av bilderna!"


I flera år bar jag på idén att göra en bok med illustrerade sånger. Genom en gemensam bekant fick jag kontakt med Karin Eriksson och vi påbörjade vårt samarbete.


Polyglutt:

Rebussånger finns även på Polyglutt! 

Där kan du också höra hur alla sångerna låter, både som sång- och instrumentalvariant. Boken kan kopplas upp till en smartboard och alla sångtexter har textmedföljning. 


Där hittar du också Rebussångerna på flera språk: engelska, tyska, finska, norska och snart också spanska.

bild
9789197956772
9789198621372.jpg
Ringdanser A4
Ekorren
Björnen
blå rebus minea 2